Investigadors del Dep. de Física de la Matèria Condensada i de Center for Polymer Studies and Department of Physics de Boston University, publiquen un article.

Investigadors del  Dep. de Física de la Matèria Condensada i de Center for Polymer Studies and Department of Physics de Boston University, publiquen un article "Structural Interpretation of the Large Slowdown of Water Dynamics at Stacked Phospholipid Membranes for Decreasing Hydration Level: All-Atom Molecular Dynamics".

Podeu consultar l'article a: http://www.mdpi.com/1996-1944/9/5/319

Public tags:

Un model teòric descriu de manera generalitzada les forces del buit quàntic

Les fluctuacions quàntiques del camp electromagnètic en el petit espai comprès entre dos cossos neutres originen un dels fenòmens més intrigants de la naturalesa: l'anomenat efecte Casimir (Hendrik Casimir, 1948), que consisteix en l’atracció entre aquests dos cossos. L'efecte Casimir es produeix a causa de les forces de Casimir-Lifshitz, que poden ser tant d'atracció com de repulsió. Aquestes forces, que s’han pogut demostrar experimentalment, amb precisió, durant la darrera dècada, són negligibles a escala macroscòpica, però manifesten la seva importància en l’escala nanoscòpica.

 

Casimir: una nova explicació

En un treball publicat a la revista Physical Review Letters, liderat per investigadors de la Universitat de Barcelona, s’ha presentat un model teòric que descriu adequadament la mesura de les forces de Casimir-Lifshitz, tant en experiments d’atracció com de repulsió.

Els investigadors proposen una nova aproximació per calcular la força d’interacció entre dues superfícies amb una separació de l’ordre d’uns pocs nanòmetres. Per dur a terme el seu treball, han utilitzat el concepte de fotó i el principi d’incertesa quàntica. Aquest càlcul també ha permès superar la dificultat que planteja la configuració geomètrica dels sistemes experimentals. Així doncs, el resultat és una expressió generalitzada tant per a forces atractives com repulsives i per a valors arbitraris de distància i de temperatura.

En aquest treball hi han participat els investigadors Miquel Rubí i Agustín Pérez Madrid, del Departament de Física de la Matèria Condensada de la UB, així com Luciano C. Lapas, de la Universitat Federal d’Integració Llatinoamericana (Brasil).

 

Referència de l’article:

L. C. Lapas, A. Pérez Madrid, M. Rubí. «Theory of Casimir forces without the proximity-force approximation». Physical Review Letters, març de 2016. DOI: 10.1103/PhysRevLett.116.110601

Public tags:

L’investigador Roberto Emparan, guardonat amb una ‘advanced grant’ per investigar sobre gravetat i forats negres

L'investigador ICREA de l'Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona (ICCUB) Roberto Emparan ha obtingut una advanced grant del Consell Europeu de Recerca (ERC), en la convocatòria del 2015, pel projecte A new strategy for gravity and black holes. El finançament és de 2.138.825 d'euros per a cinc anys.

Les advanced grants de l'ERC formen part del programa Horitzó 2020, que finança projectes de recerca i innovació de la Unió Europea. S'adrecen a investigadors ja consolidats que són referència mundial en els seus camps, a fi que desenvolupin projectes innovadors i d'alt risc a Europa.

Roberto Emparan és professor d'investigació ICREA a la Universitat de Barcelona des del 2003, i membre de l'ICCUB des de la seva creació, el 2006. El seu camp de recerca és la gravitació i la cosmologia. En aquest àmbit, intenta entendre la naturalesa de l'espai-temps en el seu nivell més fonamental. En concret, Emparan estudia els aspectes clàssics i quàntics de la gravetat, així com els seus objectes més bàsics: els forats negres.

La relativitat general —la teoria d'Einstein sobre la gravetat— abasta una gran varietat de fenòmens físics, des de les col·lisions de forats negres i la radiació d'ones gravitatòries, fins a la dinàmica de plasmes i la superconductivitat. Els forats negres tenen un paper central en aquesta teoria. No obstant això, les seves equacions són extremadament difícils de resoldre. El projecte que dirigeix Emparan té com a objectiu desenvolupar un nou enfocament per solucionar la física que regeix els forats negres emprant el nombre de dimensions D com un paràmetre de pertorbació.

Més informació

Informació d'origen: http://www.ub.edu/web/ub/ca/menu_eines/noticies/2016/04/008.html

Public tags:

El catedràtic Miquel Rubí, investit doctor honoris causa per la Universitat Noruega de Ciència i Tecnologia

L'11 de març passat, el catedràtic del Departament de Física Fonamental Miquel Rubí va ser investit doctor honoris causa per la Universitat Noruega de Ciència i Tecnologia (NTNU) durant la Cerimònia de Premis de Doctorat d'aquesta universitat.

Miquel Rubí és expert en el camp de la física de la matèria condensada. És el director del Grup de Recerca Consolidat de Física Estadística i centra l’activitat investigadora en l’estudi de fenòmens de no-equilibri en sistemes a la nanoescala, els seus principis bàsics i les aplicacions en biologia i nanociència. Ha estat director del Departament de Física Fonamental, gestor del Programa de Física del Ministeri de Ciència i Innovació i representant espanyol en diversos programes de la Unió Europea. Des del 1996, és director de la Sitges Conference on Statistical Mechanics. És Premi von Humboldt 2003 de la Fundació Alexander von Humboldt per les seves contribucions a la teoria dels processos estocàstics, i Medalla Onsager 2003 de la Universitat de Trondheim. També ha estat reconegut per la Universitat de Trondheim (Noruega), la Universitat Autònoma Metropolitana (Mèxic), la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic, la Universitat Autònoma de San Luis Potosí (Mèxic), així com per l’Imperial College (Londres). Ha fet diverses estades al Centre de l'Energia i les Ciències Tèrmiques de Lió (CETHIL) i a l’Escola Politècnica de París.

Informació: http://www.ub.edu/web/ub/ca/menu_eines/noticies/2016/03/022.html

Public tags:

El catedràtic Javier Tejada, Medalla de la Reial Societat Espanyola de Física

Els Premis de Física, convocats per la Reial Societat Espanyola de Física (RSEF) i la Fundació BBVA, seleccionen cada any les fites més rellevants de la recerca en física que es fa a Espanya. En aquesta ocasió, la Medalla de l'RSEF ha recaigut en Javier Tejada Palacios, catedràtic de Física de l'Estat Sòlid de la Universitat de Barcelona, «pels seus descobriments essencials en l'àrea del magnetisme quàntic, que han impactat els fonaments del coneixement bàsic de les propietats magnètiques de la matèria».

La Medalla de la Reial Societat Espanyola de Física, dotada amb 15.000 euros, premia la tasca investigadora del candidat, la seva trajectòria científica i la seva col·laboració amb la Reial Societat Espanyola de Física.

Javier Tejada (Castejón, Navarra, 1948) és catedràtic de Física de l'Estat Sòlid a la Universitat de Barcelona. Es va llicenciar en Ciències Físiques el 1970, i va obtenir el doctorat el 1975. Va dur a terme la recerca de la seva tesi a la Universitat de Munic, en col·laboració amb diversos premis Nobel. En tornar d'Alemanya, va crear a la Universitat de Barcelona un laboratori de magnetisme, que des de fa dues dècades s'ha convertit en un referent mundial en magnetisme quàntic.

Investigant el fenomen del magnetisme a la nanoescala —en tot just uns centenars d'àtoms de material—, Tejada ha descobert l'anomenat efecte túnel de l'spin, que es considera una de les fites de la recerca en mecànica quàntica. Aquest fenomen explica com en un nanoimant —format per uns pocs àtoms— els pols nord i sud s'inverteixen contínuament sense que hi hagi gairebé cost energètic. És un procés que determina el límit d'emmagatzematge de les memòries magnètiques, per exemple. També permet dissenyar bits quàntics magnètics per a computació quàntica.

Un altre dels seus descobriments és la deflagració magnètica quàntica. Es tracta d'un fenomen equivalent al de la combustió química, però magnètic i dictat per lleis quàntiques. Si la flama química es propaga emetent llum i calor —un paper que es crema, per exemple—, la flama magnètica es propaga pel material a força d'inversions de polaritat. Aquesta deflagració quàntica magnètica és l'únic cas que es coneix en la natura en què les lleis quàntiques dicten la velocitat de propagació de la flama.

Aquesta troballa ha donat lloc a altres descobriments amb aplicacions tecnològiques molt rellevants, com una nova tècnica per visualitzar stents coronaris una vegada implantats en l'organisme —la qual cosa permet estudiar com es deterioren—, o una tècnica que permet veure en un quadre la signatura de Goya que no havia estat mai detectada.

Tejada ha publicat més de 300 articles científics que han acumulat més de 9.000 citacions. És autor de vint patents, entre les quals n'hi ha una amb el Banc Central Europeu i una altra amb Xerox. També ha col·laborat amb el Museu Nacional del Prado. El jurat també reconeix la seva tasca de formació de joves investigadors i la seva activitat divulgativa.

 

Enllaç a la nota de premsa de l'RSEF.

 

Més informació: http://www.ub.edu/web/ub/ca/menu_eines/noticies/2016/01/028.html

Tags:

La UB ha aconseguit 28 projectes de recerca del programa Horitzó 2020 de la Comissió Europea per un import de 8,5 milions d’euros

La Universitat de Barcelona ha aconseguit, fins ara, 28 projectes de recerca concedits en el marc del programa Horitzó 2020 de la Comissió Europea (CE), que sumen en total més de 8,5 milions d’euros. En aquests moments, la CE ja ha tancat 159 convocatòries del programa Horitzó 2020, n’hi ha 36 d’obertes i està previst que se’n publiquin més. El nombre de projectes concedits es pot incrementar durant els mesos vinents.

Els bons resultats obtinguts fins ara per la UB es reparteixen entre onze centres de la institució. Química encapçala la llista de projectes concedits, amb set en total. La segueixen Física, amb sis, Biologia, amb quatre, i Economia i Empresa, amb tres. Psicologia, amb dos projectes concedits, i Belles Arts, Farmàcia, Filosofia, Matemàtiques, Educació i el CRAI, amb un cada una, completen la llista. El Departament de Física Fonamental destaca de manera rellevant, amb cinc projectes concedits, mentre que el Departament de Bioquímica i Biologia Molecular és el que, de moment, ha obtingut més finançament.

El mes d’abril passat es va saber que Catalunya havia captat el 2014 més de 110 milions del programa Horitzó 2020. D’aquesta xifra, 71 milions corresponien a ajuts per a projectes transnacionals de recerca i d’innovació d’empreses, centres tecnològics, universitats i altres entitats del sistema de recerca i innovació català.

La Universitat de Barcelona ha encetat una política d’impuls i ajuda als seus investigadors perquè participin en aquestes convocatòries, amb resultats notables fins ara.

 

Informació: http://www.ub.edu/web/ub/ca/menu_eines/noticies/2015/06/031.html

 

Tags:

Investigadors de la UB i de la Universitat de Nova York mostren com crear i controlar ones d’spin en nanoestructures

Un equip de físics de la UB i de la Universitat de Nova York (NYU) han desenvolupat un mètode per controlar les oscil·lacions que tenen lloc dins d'un material magnètic i que es poden utilitzar per emmagatzemar i transportar informació. Aquest descobriment podria millorar la capacitat de càlcul i alhora reduir el consum d’energia dels nous processadors.

Els resultats es publiquen a la revista Nature Nanotechnology i mostren com es pot manipular ones d'spin en nanomaterials magnètics. Aquestes ones són molt semblants a les que es propaguen per la superfície d'un oceà. A més, les ones d’spin, igual que les electromagnètiques (com ara la llum o les ones de ràdio), també poden transferir energia i informació d'un lloc a un altre de manera eficient.

L’objectiu principal d’aquesta recerca era desenvolupar un mecanisme per controlar les ones d’spin. En aquest estudi, els investigadors de l’equip UB-NYU mostren com les ones d’spin es poden atrapar mitjançant «gotes» magnètiques: un pas més per aconseguir-ne el control.

«Les ones d’spin tenen potencial per portar el processament de la informació a un estadi superior al de l’era digital, més inspirat en com funciona el cervell», explica Ferran Macià, investigador del Departament de Física Fonamental de la UB i primer autor de l’article. «Els nostres resultats mostren que podem crear ones d’spin en espais minúsculs confinats i que podem emmagatzemar-hi energia. Ara ens falta investigar fins a quin punt es poden propagar aquestes ones i com s’han d’utilitzar per codificar informació».

Els altres autors de l'estudi són Andrew Kent, de la Universitat de Nova York, i Dirk Backes, abans investigador postdoctoral també a la NYU, i actualment a la Universitat de Cambridge.

Trobareu la informació a: http://www.ub.edu/web/ub/ca/menu_eines/noticies/2014/11/041.html

Public tags:

Albert Fert, premi Nobel de Física 2007, a la X Trobada Internacional sobre Magnetisme i Superconductivitat a Nanoescala

Prop d’una cinquantena d’experts internacionals abordaran els avenços científics més rellevants en l’àmbit del magnetisme molecular, la superconductivitat, l’espintrònica i àrees afins durant la X Trobada Internacional sobre Magnetisme i Superconductivitat a Nanoescala, una cita científica tradicional en el món de la física i el magnetisme quàntic que té lloc cada estiu a la localitat de Coma-ruga (Baix Penedès).

Enguany, aquest fòrum internacional tindrà lloc del 30 de juny al 4 de juliol a l’hotel Vita Coma-ruga, sota l’organització d’un comitè encapçalat per Javier Tejada, catedràtic del Departament de Física Fonamental de la UB; els professors Antoni Garcia Santiago i Joan Manel Hernández, del mateix Departament, i els experts Eugene M. Chudnovsky, de la Universitat de la Ciutat de Nova York (CUNY), i Valerii Vinokur, del Laboratori Nacional Argonne, als Estats Units.

La conferència plenària del fòrum serà a càrrec del professor Albert Fert, premi Nobel de Física el 2007, juntament amb Peter Grünberg, pel descobriment de la magnetoresistència gegant (GMR), una fita científica que ha permès desenvolupar una nova generació de sensors i dispositius electrònics. La sessió del professor Albert Fert, que és expert de la Unitat Mixta de Física CNRS-Thales (França), està prevista el dijous 3 de juliol, a les 9 hores.

La Trobada Internacional sobre Magnetisme i Superconductivitat a Nanoescala, que va néixer tot just fa deu anys, està impulsada per Javier Tejada, catedràtic de Física de la Matèria Condensada de la UB i Premi Nacional de Recerca 2009. Tejada és especialista en el camp del magnetisme i en l’estudi dels efectes quàntics en magnetisme i superconductivitat mitjançant microones i ones acústiques d’alta freqüència. Doctor honoris causa per la CUNY el 1996, és catedràtic del Departament de Física Fonamental de la UB, dirigeix ​​el Laboratori UBX (UB-Xerox) i el Grup de Magnetisme de la UB. És el primer físic espanyol reconegut al nostre país com a descobridor d’un nou fenomen en la història de la física: l’efecte túnel mesoscòpic de la magnetització en imants moleculars (Physical Review Letters, 1996), d’acord amb les teories del físic Eugene M. Chudnovsky sobre l’efecte túnel de la magnetització. El descobriment d’aquesta insòlita propietat del món de la mecànica quàntica, a càrrec del Grup de Magnetisme de la UB en col·laboració amb la CUNY i l’empresa Xerox, va ser reconegut com una de les fites científiques del segle XX en l’estudi de l’espín, segons el monogràfic Milestones in Spin, editat el 2008 per la prestigiosa revista científica Nature.

Info: http://www.ub.edu/web/ub/ca/menu_eines/noticies/2014/06/048.html

Public tags:

‘Advanced grant’ per a un projecte del catedràtic José Remesal que uneix historiadors i físics per estudiar el comerç d’aliments a l’imperi romà

catedràtic d’Història Antiga José Remesal ha estat seleccionat com a destinatari d’un advanced grant, el prestigiós ajut que concedeix el Consell Europeu de Recerca (ERC) a investigadors sèniors, pel projecte EPNet (Production and distribution of food during the Roman Empire: economic and political dynamics), que uneix la física, en concret l’estudi de xarxes complexes, amb la història per investigar les dinàmiques del comerç durant l’imperi romà. El projecte parteix d’una de les bases de dades més importants que existeixen sobre àmfores i la seva epigrafia, resultat de la tasca que ha dut a terme durant vint-i-cinc anys el Centre per a l’Estudi de la Interdependència Provincial a l’Antiguitat Clàssica (CEIPAC) de la UB, i que consta de 36.000 registres amb una mitjana de quinze ítems d’informació per cada registre. Els models teòrics sobre xarxes i les simulacions informàtiques serviran per extreure informació d’aquesta base de dades que permeti formular i validar hipòtesis sobre els mecanismes polítics i econòmics del món romà.

 

Sobre la complementarietat del treball d’historiadors, físics i informàtics, Remesal afirma que «per als físics el projecte és una possibilitat d’aplicar els models a dades reals, mentre que als historiadors els permet abastar i analitzar una base de dades de gran magnitud». A més del CEIPAC, són socis del projecte el grup de recerca de la UB PhysComp (coordinat per Albert Díaz Guilera), que es dedica a l’estudi de xarxes complexes des de la perspectiva de la física estadística; el Barcelona Supercomputing Centre (Xavier Rubio), i la consultora SIRIS Academic, especialitzada en models semàntics i gestió del coneixement (Bernardo Rondelli).

 

Font: http://www.ub.edu/web/ub/ca/menu_eines/noticies/2013/10/015.html

Public tags:

Un estudi descriu un procés clau per determinar la seguretat de les nanopartícules en humans

Un equip de l’Institut de Nanociència i Nanotecnologia de la Universitat de Barcelona (IN2UB) ha liderat un treball, publicat a la revista ACS Nano, que descriu el procés pel qual les nanopartícules es recobreixen de proteïnes un cop dins del nostre organisme. Es tracta d’un mecanisme clau per determinar la seguretat de les nanopartícules aplicades en humans.

L’equip de la UB, liderat per Giancarlo Franzese, investigador de l’IN2UB, ha estudiat l’evolució en el temps de la corona de proteïnes que es va formant al voltant de la nanopartícula: «Aquest fenomen és fonamental per entendre com la nanopartícula interactua amb les cèl•lules i cap on va», apunta l’investigador. «L’estudi —continua— és la base per a possibles aplicacions mèdiques i avaluacions de seguretat en nanopartícules, un control necessari a causa de la utilització creixent de les nanopartícules en productes d’ús diari (aliments, vernissos, mòbils, etc.), a més de les que són produïdes per contaminació ambiental (gas de descàrrega de cotxes, d’activitats industrials, etc.)».

Cinètica de l'absorció de proteïnes en nanopartícules. Vermell: albúmina, blau: transferrina i verd: fibrinògen.

Cinètica de l'absorció de proteïnes en nanopartícules. Vermell: albúmina, blau: transferrina i verd: fibrinògen.

El treball teòric liderat per l’equip de l’IN2UB ha permès dissenyar una sèrie d’experiments duts a terme en laboratoris de Dublín i Munic. Quan una nanopartícula sense contaminants es troba en un fluid biològic, les biomolècules formen capes d’adsorció de manera espontània, de manera que s’adhereixen al voltant de la superfície de la nanopartícula formant l’anomenada corona de proteïnes. La composició de la corona depèn de l’evolució temporal de les condicions de l’entorn i determina el destí de les nanopartícules.

El procés de formació de la corona és un desafiament pel gran nombre de molècules implicades i l’ampli rang de l’escala de temps del procés, que pot anar des dels cent microsegons fins a hores», explica Oriol Vilanova, investigador de la UB i primer autor del treball. Aquesta recerca combina estudis experimentals, simulacions i estudis teòrics per determinar la cinètica de la corona i la composició final de nanopartícules de sílice en un plasma model que conté tres proteïnes de sang: sèrum albúmina, transferrina i fibrinogen. «La combinació dels models computacionals i els experiments és un primer pas per predir i controlar la composició de la corona de proteïnes de les nanopartícules, basada en l’equilibri de les constants de l’enllaç de proteïnes», concreta Vilanova.

Així mateix, «els resultats també han permès explicar un efecte de “memòria” que determina la composició en temps llargs de la corona en funció de com evoluciona l’ambient que envolta la nanopartícula, cosa que fins ara no es coneixia», conclou Franzese.

Referència de l’article:

O. Vilanova, J. J. Mittag, P. M. Kelly, S. Milani, K. A. Dawson, J. O. Radler i G. Franzese. «Understanding the kinetics of protein-nanoparticle corona formation». ACS Nano, novembre de 2016. Doi: 10.1021/acsnano.6b04858

Public tags:

Pages

Subscribe to